X
تبلیغات
زیست شناسی شهرستان بناب آذربایجان - خواص تمر هندي

خواص تمر هندي

حتما شما هم وقتي براي خريد به ميوه‌ فروشي ‌ها و يا سوپرهاي بزرگ ميوه مي ‌رويد، بالاي قفسه ميوه‌ ها جعبه‌ هايي قرمز رنگ را ديده‌ ايد كه تمرهندي ‌هاي خشك شده اما در همان شكل و شمايل طبيعي بسته‌ بندي شده ‌اند و در دو نوع ترش و شيرين عرضه مي ‌شوند. اين نوع بسته بندي تمرها خيلي ‌وقت است كه به كشورمان آمده‌ اند. پيش از اين، آن ها را فقط در بسته ‌‌هاي كوچك ‌تر و به قول معروف تمرهندي‌ هاي گوشتي كه البته نمك هم به‌ عنوان افزودني به آن ها اضافه مي‌ شد، مي ‌ديديم. در حالي كه امروزه محتويات بسته ‌هاي قرمز رنگ جاي انواع قديمي را گرفته ‌اند و به دليل طعم خوشايند شان بسياري از ما، آن ها را نه فقط به تنهايي و به عنوان يك ميان وعده بلكه در طبخ غذاهاي مان نيز به كار مي ‌بريم.

اما بياييد با خواص اين ميوه و نحوه ي مصرف بهتر آن، بيشتر آشنا شويم. دكتر محمد حسين صالحي سورمقي، استاد دانشكده داروسازي دانشگاه تهران و متخصص در زمينه گياهان دارويي درباره ويژگي‌ هاي اين ميوه به نكات جالبي اشاره كرده‌ اند كه مطالعه ‌شان خالي از لطف نيست.

قبل از هر چيز بايد بگوييم كه درخت تمر هندي بسيار آهسته رشد مي‌ كند و عمري طولاني دارد. دكتر صالحي در مورد ويژگي ‌هاي اين گياه مي‌ گويد: "تمرهندي درختي است مرتفع و بلند كه ابتدا در هندوستان و آفريقاي شمالي رويش داشته است ولي امروزه به علت موارد استفاده‌ فراوان در اكثر مناطق گرم نيز كشت مي ‌شود.

اين درخت از خانواده‌ نخودها و شبيه باقلا به شكل غلاف و نيام بوده و با كمي خميدگي همراه است. اين غلاف ‌ها 10 سانتي ‌متر طول داشته و در هر يك از آن ها بين 3 تا 10 دانه قرار دارد كه البته خوردن گوشت اطراف اين دانه‌ ها براي ما لذت بخش است؛ به اين ترتيب كه ابتدا پوست آن را كنده و محتويات نرم دور دانه‌ ها خورده مي ‌شود. شايد باور نكنيد اما در ايران، اين درخت در استان‌ هاي هرمزگان و سيستان و بلوچستان پرورش مي ‌يابد. همان طور كه گفتيم، آب و هواي مناسب كشت تمرهندي اقليم گرم و مرطوب است و در مناطقي كه داراي اين آب و هوا باشند، تمرهندي را مي‌ توان، به راحتي پرورش داد."

چه خواصي دارد؟

دكتر صالحي درباره خواص اين ميوه مي ‌گويد: "مهم ‌ترين مواد شناخته‌ شده موجود در تمرهندي تركيبات اسيدي از جمله اسيد سيتريك، ماليك و تارتاريك و مواد معدني نظير پتاسيم و كمي پكتين است. در پوست درخت تمرهندي نيز مقداري تانن وجود دارد و سرشاخه ‌هاي جوان و سبز اين درخت داراي مقادير زيادي ويتامين‌ هاي گروه B است."

اين متخصص در ادامه مي ‌افزايد: "از قديم معتقد بودند كه تمرهندي مثل يك ‌ملين و مسهل عمل مي ‌كند اما تحقيقات سال‌ هاي اخير اثرات ديگري را براي آن به اثبات رسانده اند از جمله اين كه خاصيت ضددرد، ضدباكتريايي و ضدويروسي داشته و براي از بين بردن انگل ‌ها و كرم‌ هاي بدن توصيه مي ‌شود. علاوه بر تمامي خواص ياد شده، اين ميوه يك اشتها‌آور بوده و منبعي از آنتي ‌اكسيدان ‌ها نيز به حساب مي ‌آيد. ايشان در ادامه اضافه مي‌ كند كه خوردنش به همراه غذا به هضم آن كمك مي ‌كند. به علاوه مصرفش براي كاهش تهوع كمك ‌كننده بوده بنابراين اضافه كردن آن به غذا به خصوص در وعده غذايي افرادي كه مشكل گوارشي دارند، توصيه مي ‌شود."

پيش از اين گفتيم كه تمرهندي آنتي اكسيدان دارد. دكتر صالحي در اين باره مي ‌گويد، اين ميوه حاوي مقادير قابل ملاحظه اي كاروتن، ويتامينC و برخي فلاونوئيدها است. به طوري كه مي ‌تواند جايگزين خوبي براي ويتامينC در افرادي باشد كه دچار كمبود اين ويتامين هستند اما فراموش نكنيد كه خشك شده ي اين ميوه داراي مقادير كمتري از اين ماده مغذي است.

اگر زياد سرما مي‌ خوريد، مي‌ توانيد براي كاهش دفعات بيماري و بهبودي سريع ‌تر، در ميان وعده‌ هاي تان تمرهندي ميل كنيد. در ضمن، اگر دچار گلودرد شده ‌ايد، مي‌ توانيد تمرهندي را در آب حل كرده و قرقره كنيد تا درد گلوي تان به سرعت بهبود يابد.

اين متخصص اضافه مي ‌كند كه بسياري از اختلالات گوارشي از جمله اختلالات صفراوي با مصرف تمرهندي برطرف مي ‌شود و افرادي كه كلسترول خون ‌شان بالا است، مي ‌توانند براي كاهش چربي خون شان تمرهندي بخورند. بنابراين، براي داشتن قلب سالم عادت به خوردن تمر هندي ‌هاي خشك شده به دليل نداشتن حتي مقدار جزيي نمك، به افراد مستعد به خصوص ميانسالان پيشنهاد مي‌ شود.

تمرهندي؛ مستقيم يا غيرمستقيم؟

شما دوست داريد تمر هندي را چطور ميل كنيد؟ دكتر صالحي مي ‌گويد: "تمرهندي را مي ‌توان به دو طريق مصرف كرد. در واقع نحوه استفاده از آن به طور مستقيم و غيرمستقيم است.

بعضي از افراد كه خوراكي ‌هاي ترش را بيشتر مي‌ پسندند، آن را به طور مستقيم مصرف مي‌ كنند اما مي ‌توان به عنوان طعم‌ دهنده و ترش ‌كننده در بسياري از غذاها هم از آن استفاده كرد. به اين منظور بايد تمرهندي را در آب خيسانده و سپس آن را صاف كرد و پس از جدا كردن هسته، آن را خورد." يادتان نرود كه مي ‌توان فيبرها و آوند هاي چوبي كه در قسمت خوراكي اين ميوه ديده مي ‌شوند را جدا كرد اما در صورت مصرف،‌ مشكلي براي فرد به وجود نخواهد آمد.

همان ‌طور كه مي ‌دانيد هر ماده غذايي مي ‌تواند در مراحل مختلف اعم از جمع ‌آوري، تهيه و بسته ‌بندي آلوده شود اما از آن جا كه اين ميوه خود يك ضد ميكروب است احتمال آلودگي در آن بسيار پايين است بنابراين با خيالي راحت آن را وارد ميان وعده‌هاي روزانه ‌تان كنيد.

+ نوشته شده توسط دبیر زیست شناسی در چهارشنبه چهاردهم بهمن 1388 و ساعت 13:44 |